Cees-Rein van den Hoogenband behaalde in 1974 zijn diploma geneeskunde aan de Rijks Universiteit in Utrecht. Na de opleiding tot huisarts rondde Cees-Rein in 1982 de opleiding tot chirurg in het Academisch Ziekenhuis Maastricht af. Hij promoveerde op zijn proefschrift ‘Diagnostic and Therapeutic Aspects of Inversion Trauma of the Ankle joint'.

St. Anna Ziekenhuis & TopSupport

Van 1986 tot 2010 was Cees-Rein van den Hoogenband verbonden aan het St. Anna Ziekenhuis als chirurg en later ook als medisch manager van het cluster heelkundige specialismen. Zijn aandachtsgebieden zijn acute traumatologie met diagnostiek en behandeling van sportletsels. Sinds 2008 is Cees-Rein medisch directeur van TopSupport, het medisch sportgezondheidscentrum van het St. Anna Ziekenhuis.

PSV

Cees-Rein heeft bijna 25 seizoenen volgemaakt als clubarts en hoofd van de medische staf van PSV. In september 2011 nam hij afscheid waarbij hij nog wel als medisch adviseur aan PSV verbonden blijft.

Olympische Spelen

Cees-Rein maakte vier keer deel uit van de medische staf tijdens de Olympische Spelen als arts van de zwem- en waterpoloploegen. NOC*NSF heeft Cees-Rein van den Hoogenband als chef arts opgenomen in het begeleidingsteam Londen 2012.

Cees-Rein van den Hoogenband heeft een ruime ervaring met de begeleiding van topsporters waarbij hij natuurlijk ook bekend is als vader van topzwemmer Pieter van den Hoogenband.