St. Anna Logo

Frits (64 jaar) heeft al jaren last van Artrose. Hij volgt een cursus “Pijn de baas” in een revalidatiecentrum en uiteindelijk krijgt hij antidepressiva om met de situatie om te kunnen gaan.  In een laatste poging de pijn onder controle te krijgen, krijgt Frits van zijn huisarts een ontstekingsremmer in zijn hiel gespoten. Daar houdt hij een bacteriële infectie aan over, die er voor zorgt dat zijn hiel als het ware langzaam afsterft. Uiteindelijk komt hij terecht in het St. Anna Ziekenhuis waar het aanpakken van zijn leefstijl de oplossing blijkt voor veel van zijn klachten.

“Thuiszitten is niets voor mij”

“Na een hersteloperatie stopte het afstervingsproces, maar de pijn in mijn hele lichaam bleef” vertelt Frits. “Ik werd 100% afgekeurd en dat vond ik verschrikkelijk. Thuiszitten is niets voor mij.” Omdat de klachten blijven, meldt hij zich opnieuw bij zijn huisarts. Die verwijst hem naar het St. Anna Ziekenhuis.

“Dokter Das had een alternatief”

Frits wordt gezien door dokter Das, orthopeed en dokter van Haren, plastisch chirurg. “Een reconstructie van de hiel, door dokter van Haren, volgde. Dokter Das gaf aan dat hij op orthopedisch vlak waarschijnlijk weinig voor me kon betekenen, maar wel een alternatief had.” gaat Frits verder.

“Mijn bloeddruk was veel te hoog”

Dat alternatief is leefstijladvies van dokter van Kuijk, sportarts in het St. Anna Ziekenhuis. Hij vertelt Frits over de positieve effecten van een dieet van onbewerkte voeding met minder koolhydraten.  Dokter van Kuijk onderzoekt Frits en de uitslag is schrikbarend. “Mijn bloeddruk, cholesterol en vetpercentage waren veel te hoog en ik zat tegen Diabetes II aan. Mijn lever was vergroot terwijl ik geen druppel alcohol dronk. De medicatie trok zijn wissel op mijn lichaam. Bovendien had ik zodanige klachten aan mijn heupen, dat ook die aan vervanging toe waren” somt Frits op. In februari 2020 start hij met het traject.

“De uitslagen waren verbazingwekkend”

Frits voelt zich steeds beter en de kilo’s vliegen eraf. “Na vier maanden ben ik opnieuw onderzocht. Mijn cholesterol en bloeddruk waren goed, mijn vetpercentage gezond en ik woog nog maar 94 kilo.  Onvoorstelbaar wat dit gedaan heeft voor de pijn die ik had” vertelt Frits enthousiast. “Ik slikte grote hoeveelheden pijnstillers en die hielpen nauwelijks.  Nu neem ik vrijwel geen medicatie. Door mijn gewichtsverlies heb ik minder pijn in mijn onderlichaam en rug en die nieuwe heupen die op de planning stonden, zijn niet meer nodig”.  

“Ik slik nauwelijks nog antidepressiva”

Gezonder leven heeft ook effect op zijn mentale gezondheid vertelt Frits:  “Ik slikte al jaren 4 keer per dag antidepressiva. Nu ik mijn leefstijl heb omgegooid en de klachten zoveel minder zijn, neem ik ze alleen als ik denk dat het nodig is.

“De effecten zijn enorm positief”

“Het is in één woord fantastisch wat ik dankzij de leefstijladviezen heb bereikt. En deze leefstijl volhouden is een fluitje van een cent want de effecten zijn voor mij zó enorm positief”. Mensen hebben geen idee wat het effect is van een gezonde leefstijl, maar ik kan je vertellen: het heeft mijn leven veranderd”.

Op verzoek van Frits zijn achternaam en foto niet in dit verhaal meegenomen. Wel wil hij graag anderen helpen door zijn verhaal te delen of vragen te beantwoorden. Wilt u in contact komen met Frits? Neem dan contact op met de afdeling Marketing, klantrelaties en communicatie via 040-2864085