St. Anna Logo

Willem bezocht het multidisciplinaire enkel-voet spreekuur met sportarts, orthopeed en fysiotheapeut bij TopSupport. In de FysioPraxis van november 2020 deelt hij zijn ervaring.  

Willem: "Gelukkig kan ik inmiddels weer vrijuit sporten.”

“Drie jaar geleden ontwikkelde ik een zwelling aan de binnenzijde van mijn linkerenkel. Na verloop van tijd werd deze zwelling groter en belemmerde die mij tijdens het schaatsen en mijn werk als fitnessinstructeur. De huisarts constateerde een ganglion en met behulp van cortisonen injecties werd geprobeerd het ganglion te laten verdwijnen. Deze behandeling was helaas niet effectief. De huid aan de binnenzijde van de enkel werd steeds gevoeliger en de drukpijn van de schaats zorgde ervoor dat ik mijn sport niet meer kon uitoefenen.

De huisarts heeft mij verwezen naar de chirurg in het ziekenhuis, waarbij het ganglion operatief werd verwijderd. Na een korte periode kwam het ganglion weer terug en volgde er een tweede operatie door de orthopeed Joris de Kort. Een periode van zes weken gips was noodzakelijk vanwege mijn kwetsbare huid. Het ganglion bleek deze keer wel succesvol verwijderd. Na de operatie ontwikkelde ik echter een ‘frozen enkel’, die door fysiotherapie niet verbeterde, en waardoor ik mijn sport weer niet kon uitoefenen. Een derde innovatieve operatie moest volgen om de stijfheid in mijn enkel te verminderen. Gelukkig kan ik inmiddels weer vrijuit sporten.”

Fysiotherapeut Guus Gilsing en orthopeed Joris de Kort 

“Bij TopSupport organiseren we wekelijks een enkel-voet-spreekuur met sportarts, fysiotherapeut en orthopeed. Hier beoordelen en behandelen we complexe casuïstiek multidisciplinair. Na zijn tweede operatie zagen we Willem op dit spreekuur en is hij onder leiding van Guus gestart met de revalidatie. Met fysiotherapie hebben we de belastbaarheid geleidelijk opgevoerd en de pijn en irritatie aan de binnenzijde van de enkel verminderde. Helaas bleef de mobiliteit sterk beperkt (30 graden verschil lunge wall test en 5 graden verschil plantairflexie). Een opbouw naar sporthervatting was daardoor niet mogelijk.

De beperking werd hoofdzakelijk veroorzaakt door littekenweefsel en verklevingen aan de posteromediale zijde van de enkel. In overleg werd daarna besloten een open retinaculum release uit te voeren. Tijdens deze operatie, uitgevoerd door Joris, volgde op de operatiekamer direct een mobilisatie door Guus. In het daaropvolgende revalidatieproces werd de mobiliteit hersteld, maar was ook aandacht voor het trainen van de kracht en stabiliteit van de onderste extremiteit en core en konden we succesvol toewerken naar sporthervatting.”