Naar het overzicht

Ingrid startte een gezonde leefstijl en kwam van haar ontsteking in haar schenen af

Van een onverklaarbare ontsteking in haar scheenbenen naar een volledig nieuwe, gezonde leefstijl. Ingrid van Bakel – van den Boomen stapte vorig jaar bij sportarts Hans van Kuijk binnen om pijnklachten te verhelpen. “Zonder duidelijke aanleiding voor mijn klachten was het moeilijk een oplossing te vinden”, vertelt Ingrid. Uiteindelijk bleek het aanpassen van haar leefstijl de sleutel. De pijn in haar schenen verdween en ze ging lekkerder in haar vel zitten.  

Centrum voor Leefstijlgeneeskunde

Samen met internist Arno Toorians is Hans van Kuijk hoofdverantwoordelijk voor het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde van St. Anna Ziekenhuis in samenwerking met TopSupport.  De gedachte dat gezonde voeding, bewegen en mentale gezondheid elkaar beïnvloeden én invloed hebben op het lichaam, staat centraal. Met dat idee gaan specialisten aan de slag voor passende begeleiding.

Gezonde leefstijl aangaan

Hoewel Ingrid zich bewust was van haar te hoge BMI, gaf dat niet direct aanleiding om te denken dat daar de oorzaak lag. “Toch wilde ik het gesprek met dokter Van Kuijk aangaan omdat hij onderzoek doet naar de mogelijke invloed van te hoge insuline aanmaak op pijnklachten. Ik leerde over koolhydraten, hoe ze werken en wat het effect is. Nu heb ik een gezonde relatie met eten en heb ik veel meer de behoefte om te bewegen.”

De achtergrondinformatie die Hans over voeding gaf, hielp Ingrid. “Ik wilde niet zomaar een dieet volgen om een jojo-effect te voorkomen. Maar met de juiste onderbouwing, maakte Hans het belang van voeding duidelijk. Hierdoor kon ik de knop omzetten naar een blijvende gezonde leefstijl. Ik stapte over naar veelal verse producten en zo min mogelijk uit een potje.” De ontsteking in haar scheenbenen verdween niet alleen, ze begon zich energieker en fitter te voelen en viel ook nog eens ruim 25 kilo af.

“Ik leerde op een andere manier met eten omgaan. Hierdoor kwam ik veel lekkerder in mijn vel te zitten.”

Nieuwe leefstijl tijdens corona

Ingrid startte met begeleiding van het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde op het moment dat Nederland in lockdown ging door corona. Van stijgende coronakilo’s was bij Ingrid geen sprake. “Voor mij was het juist makkelijker de gezonde leefstijl vanuit huis op te pakken. Ik was nooit een fanatieke sporter en dat werd ook niet van mij verwacht. Met wandelen en een nieuwe kijk op eten werkte de lockdown in mijn voordeel.”

Kijken naar waardes

Ingrids traject bij het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde duurt drie jaar. Iedere vier maanden heeft ze een afspraak en krijgt ze een lichaamsscan en bloedonderzoek. “Daar leerde ik naar waardes kijken zoals mijn glucosewaarden. Als ik dan fysiek niet direct een verandering zag, gaven mijn waardes wel een verbetering aan. Dat werkt stimulerend.”

Bewust genieten

Langzaamaan worden de afspraken minder en zal ze dokter Van Kuijk ieder half jaar en uiteindelijk maar één keer per jaar zien. “Ondertussen heb ik helemaal mijn eigen weg gevonden, probeer ik nieuwe recepten uit en geniet ik heel bewust. Mijn kijk op mijn eigen gezondheid is echt definitief veranderd. Door mijn nieuwe, gezonde leefstijl voel ik mij niet alleen gezond, maar ben ik dat ook.”

Ga voor een blijvende, langdurige gezonde leefstijl met behulp van onze specialisten.

Een gezonde leefstijl zorgt voor een blijvende verandering in Ingrids dagelijkse leven