Naar het overzicht

"Zo blijf je wel gemotiveerd om te sporten."

Het sportseizoen gaat weer beginnen. Dat is goed nieuws, want sporten is gezond, maar aan de andere kant brengt het ook risico’s met zich mee. Voor je het weet heb je een vervelende sportblessure te pakken door overbelasting of een verkeerde beweging. Pim van Duin is sportfysiotherapeut bij Anna Topsupport en geeft tips hoe jij blessures kunt voorkomen, zodat je optimaal van het sportseizoen kunt genieten.

De eerste tip van Pim: klein beginnen

“Loop niet te hard van stapel”, is de eerste tip van Pim. “Als je begint met hardlopen, wees dan terughoudend met hardloopapps. Die maken vaak gebruik van een vaststaand schema, waarbij van te voren precies in kaart wordt gebracht wat jij de komende drie maanden gaat doen, maar in de praktijk is dat niet de meest verstandige manier van opbouwen. Iedereen is anders, luister dus vooral goed naar jouw lichaam. Gaat alles goed en heb je nergens last van? Dan kan je met een gerust hart zo’n tien procent per week opbouwen. Heb je kleine pijntjes, dan is het verstandig om tussendoor een dagje rust pakken en heb je echt veel spierpijn of was de training te zwaar, dan moet je echt een stap terug doen. Gebruik een stappenteller om inzichtelijk te krijgen wat je per dag loopt en probeer er een opbouwend schema in te krijgen, zodat je lichaam eraan kan wennen.”

De tweede tip van Pim: wissel in sporten

“Als je sporten afwisselt heb je meer variatie. Dat is beter voor je lichaam en bovendien is het makkelijker om gemotiveerd te blijven als je verschillende sporten met elkaar afwisselt. Je kunt hardlopen afwisselen met padel en fietsen of zwemmen. Kies sporten die jij leuk vindt.”

De derde tip van Pim: schoenen

“Met schoenen kunnen we zo’n duizend kilometer per jaar lopen, dat komt neer op ongeveer twintig kilometer per week. Daarna is de demping grotendeels uit de schoen. Ook als de schoenen drie jaar oud zijn, gaan de rubbers uitdrogen waardoor je demping mist. Als je kijkt naar de onderzoeken over sportschoenen, zie je dat die vaak zijn uitgevoerd door de bekende merken, dus die zijn niet zo betrouwbaar, maar koop gewoon schoenen die lekker zitten, dat is het allerbelangrijkst.”

Anna Topsupport

Pim is sportfysiotherapeut bij Anna Topsupport, een medisch centrum voor de sporter. Je zou het een mini-ziekenhuis kunnen noemen, want onder het dak van dit centrum vind je fysiotherapeuten, een inspanningsfysioloog, diëtisten en orthopeden, sportartsen maar ook alle apparatuur waarmee aanvullend onderzoek gedaan kan worden zoals MRI- of röntgenonderzoek.

“We zijn er voor de topsporters, maar net zo goed voor de breedtesporters”, licht Pim toe. “Iedereen die bij ons komt, heeft een hulpvraag richting de sport en die vragen zijn heel gevarieerd: de één wil over een aantal maanden een marathon lopen en heeft wat pijntjes bij de achillespees waardoor hij zich afvraagt of hij wel kan blijven trainen, de ander heeft een zweepslag gehad en wil weten hoe hij zich het beste kan voorbereiden op een komende wedstrijd, maar we zien ook veel mensen die een operatie achter de rug hebben, sporters die lelijk zijn gevallen of juist mensen die nergens last van hebben maar advies willen hoe ze op een verstandige manier hun conditie kunnen opbouwen.”

“We hebben korte lijntjes met het orthopedisch centrum van het Anna Ziekenhuis. We lopen makkelijk bij elkaar naar binnen en als we het niet vertrouwen kan de orthopeed gelijk meekijken. Dat heeft als groot voordeel voor de patiënt dat hij niet op wachtlijsten belandt, maar gelijk geholpen kan worden.”

Inloopspreekuur

Anna Topsupport heeft op maandag van 18.00 tot 19.00 uur een gratis inloopspreekuur voor acute blessures, waar je zonder doorverwijzing terecht kunt. Er wordt een screening gemaakt zodat je te weten komt of je rust moet houden, juist in beweging moet blijven of nader onderzoek nodig hebt. Door deze werkwijze is er een snelle diagnose mogelijk en dat komt altijd ten goede aan het herstel.

Kijk op de website voor de overige gespecialiseerde spreekuren, zoals het enkel- en voetspreekuur of het spreekuur voor onbegrepen knieschijfklachten.