Naar het overzicht

Een gezonde leefstijl bleek de oplossing voor de pijn door Frits zijn lichaam

Als chef-kok was Frits altijd bezig met zijn handen. Toen daar de pijn begon, kwam hij in een medische molen terecht. Hij blijkt artrose door heel zijn lichaam te hebben. Frits: “Toen ik niet meer kon werken, ging het bergafwaarts. Als emotionele eter bleef ik maar eten en zat ik alsmaar stil. Ik kwam steeds meer aan.” Met alle gevolgen van dien kreeg ik ook ernstige slaap apneu. Na een lange weg komt hij bij het St. Anna Ziekenhuis terecht waar zijn levensstijl wordt aangepakt. 

 

Mentaal zware tijd

 

Voordat hij bij het Anna terechtkwam, kreeg Frits naast de pijn in zijn lichaam ook nog eens een bacteriële infectie in zijn hak “De bacterie vrat een behoorlijk gat in de hak. Daar moest ik voor geopereerd worden.” Frits belandde in een neerwaartse spiraal en slikte zelfs antidepressiva om ermee om te kunnen gaan. 

 

Doorverwijzing naar het St. Anna Ziekenhuis

 

De klachten bleven aan bij Frits. “Zie het als een beursindex”, vertelt Frits. “Mijn gezondheid ging met pieken en dalen. Als ik niks deed, had ik pijn. En als ik wel wat ondernam, had ik ook pijn.” Zijn huisarts stuurde hem uiteindelijk door naar de orthopeed in het St. Anna Ziekenhuis. “Dokter Das was fantastisch”, zegt Frits. “Hij was duidelijk en vertelde me helder dat hij niets kon doen. Ook wist hij te vertellen dat bepaalde medicijnen geen zin hadden, omdat de pijn door heel mijn lichaam zit. Daarom stuurde hij mij door naar dokter van Kuijk of die nog wat kon doen voor mij.” 

 

Starten met gezonde leefstijl

 

Het alternatief voor de medicijnen is het leefstijladvies van dokter Van Kuijk. Van Kuijk is sportarts bij TopSupport in het St. Anna Ziekenhuis en vertelt Frits over het dieet van onbewerkte voeding en koolhydraatarm eten. “Ik woog 126 kilogram en mijn bloeddruk en cholesterol waren veel te hoog. Daar bovenop komt nog een dubbele dosis medicatie waar mijn lever slecht op reageerde en ik zat tegen diabetes 2 aan. Dat was een flinke schrik.” 

 

In januari 2020 startte Frits het gezonde leefstijl proces bij dokter van Kuijk. “Als kok kook ik maar al te graag. Maar nooit was ik bezig met het feit dat suiker zo’n grote boosdoener is. Toen ik eenmaal gezonder ging leven, geen slechte snacks at en maar dertig koolhydraten per dag binnenkreeg, vlogen de kilo’s eraf.”  

 

Werkwijze dokter van Kuijk

 

Sinds lange tijd kampt Frits al met beginnende gezondheidsproblemen in zijn algehele bewegingsapparaat. In de afgelopen jaren zag hij een hoop dokteren. “Het verhaal van dokter Van Kuijk gaf de doorslag. Uiteraard houd ik ervan om over eten te praten en nieuwe recepten uit te proberen. Van Kuijk was ook nog eens heel direct en recht door zee dat ik zo niet verder kan zonder gevolgen.” 

 

Effecten gezonde leefstijl

 

De leefstijladviezen van dokter Van Kuijk hebben het verschil voor Frits gemaakt. “Mijn cholesterol is weer op orde, mijn bloeddruk daalde naar een gezonde 75/80 en ik weeg rond de 90 kilo. Maar bovenal zijn de pillen voor mijn pijnbestrijding voor negentig procent gebouwd en is de slaapapneu ook genezen. Natuurlijk blijf ik pijn hebben, maar veel is ook verminderd. De gezonde leefstijl heeft mijn leven voorgoed veranderd.” 

 

Ga in gesprek met dokter van Kuijk over een gezonde leefstijl.

Op verzoek van Frits zijn achternaam en foto niet in dit verhaal meegenomen.