St. Anna Logo

''Rol clubarts is van essentieel belang''

Als Stan Valckx, manager voetbal van VVV-Venlo de vraag krijgt hoe belangrijk een clubarts is in de voetballerij, denkt hij geen seconde na. “Die is essentieel. Ik heb de indruk dat daar wel eens wat twijfels over zijn. Maar de clubarts bekijkt of een speler fit is, houdt letterlijk een vinger aan de pols. Hij zorgt dat je spelers gezond zijn en blijven, stelt snel de juiste diagnoses. Die spelers vormen het kapitaal van een voetbalclub.” Zo. Dat is dan duidelijk!

 

Passie

De oud-international, die in zijn actieve carrière speelde voor VVV-Venlo, PSV en Sporting Lissabon, prijst de werkzaamheden van clubarts Rolf Timmermans, die door de samenwerking tussen VVV-Venlo en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport bij de Venlose Eredivisionist actief is. “Het mooie is dat Rolf ook zeer betrokken is. Hij leeft enorm mee. Maar ook bijvoorbeeld met keuringen van spelers. Samen met fysiotherapeut Rinus Louwers regelt hij alles binnen een paar minuten. En er komt natuurlijk nogal wat bij kijken. Bloedonderzoeken, hartfilmpjes, fietstesten. Als je ziet hoe snel hij dat allemaal voor elkaar krijgt, samen met Rinus, dat is echt top. Hij is een vakman met liefde voor zijn vak, maar ook met liefde voor de voetbalsport.”

 

Inlevingsvermogen

Die liefde voor voetbal is niet vreemd. Rolf speelde in zijn jonge jaren in de jeugd van Willem II, maar mede door blessures moest hij afhaken. Het was de reden dat hij de rol van clubarts ambieerde. “Dat merk je ook wel”, stelt Valckx. “Hij weet wat belangrijk is in de voetballerij. Hij kan zich makkelijker verplaatsen in spelers, snapt wat er in hen omgaat.” Een voorbeeld is een grote wond die speler Ralf Seuntjens onlangs opliep tegen AZ. Die wond moest eigenlijk gehecht worden. Maar dat zou betekenen dat Seuntjens minimaal één wedstrijd, tegen Heerenveen, niet zou kunnen spelen. Door de wond te plakken, kon de middenvelder eventueel wel in actie komen. Hij viel inderdaad in en scoorde prompt de gelijkmaker. “Dat is een stuk meedenken, wat van een doorsnee arts misschien wat moeilijker verwacht mag worden. Met Rolf loopt dat beter, omdat hij zich kan inleven in wat spelers belangrijk vinden.”

 

Waardevolle samenwerking

Ondanks het feit dat Rolf pas 37 is, is hij als clubarts in de voetballerij zeer ervaren. Hij neemt zes jaar ervaring mee van werkzaamheden bij PSV. En hij is ambitieus, wat mooi aansluit bij de club VVV-Venlo, legt Valckx uit. “We willen ons als club doorlopend verbeteren. Dat zie je met de keus voor bepaalde spelers, maar ook bij de samenstelling van de technische staf en de medische staf. De rol die Rolf daarin speelt is een heel belangrijke. We zijn oprecht blij met hem en met de samenwerking met TopSupport.”

Rolf Timmermans is sportarts bij TopSupport. Rolf heeft zich gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van enkel-, hamstrings- of liesklachten. Naast de begeleiding van de voetballers van VVV-Venlo houdt hij zich bezig met trainingtechnische adviezen bij duursporters, met name bij wielrenners. Rolf participeert onder andere een gespecialiseerd enkel/voet spreekuur en spreekuur voor sportgerelateerde heup- en liesklachten.