Naar het overzicht

Veranderd eetpatroon geeft Caroline weer positieve energie

Mijn naam is Caroline, ik ben 52 jaar en eind oktober 2019 kreeg ik de diagnose borstkanker...

In de herfstvakantie was ik met mijn familie op vakantie geweest naar Ibiza. Enige tijd daarvoor had ik twee oproepen binnengekregen: een oproep voor het bekende uitstrijkje baarmoederhalskanker en eentje voor de eerste mammografie, want ik was de 50 gepasseerd. “Na Ibiza”, dacht ik, “dan doe ik even die mammografie en diezelfde week het uitstrijkje en dan heb ik dat weer gehad.”

Na een paar dagen belde de huisarts: er was een ‘schaduw’ te zien op een van de foto’s en voor de zekerheid moest ik een scan laten maken in het ziekenhuis. “Maar het zal wel niks zijn, het is bijna nooit wat”, zei ze.

'De medische molen'

Helaas bleek de schaduw toch slecht nieuws. Ik ging de medische molen in en een operatie, bestralingen, chemo- en immunotherapie volgden, daar bovenop nog vijf jaar lang hormoontherapie. Bijna mijn hele leven heb ik al overgewicht en helaas is een van de mogelijke bijwerkingen van de hormoonpillen dat je ervan aankomt. Maar ja, er gebeurde al zoveel, het traject is zwaar genoeg, eigenlijk te zwaar om er ook nog eens bij te gaan lijnen. Ik probeerde het dus in de hand te houden, maar dat was moeilijk. Er waren belangrijkere dingen dan mijn gewicht. Maar intussen werd ik steeds zwaarder en daar voelde ik me natuurlijk niet prettig bij.

'Een nieuwe levensstijl'

Tijdens een controle afspraak vertelde mijn mammacare verpleegkundige dat er een project was opgestart, om mensen te helpen aan een andere, gezondere leefstijl. Helaas was er door corona nog niet zoveel mogelijk. Maar ze wilde me wel alvast in contact brengen met dokter Hans van Kuijk, want misschien was koolhydraatarm eten wel dé manier voor mij om af te vallen.

Na een uitgebreide intake met duidelijke uitleg van dokter van Kuijk, ben ik afgelopen najaar mijn eetpatroon gaan veranderen. En het gaat me veel beter af dan ik had verwacht.

Af en toe mis ik dingen, zoals knapperig, vers brood, maar er zijn gelukkig genoeg alternatieven. Ik vind het leuk om op zoek te gaan naar nieuwe koolhydraatarme gerechten en probeer regelmatig nieuwe recepten uit. Een van de fijne dingen van deze nieuwe levensstijl - want het is eigenlijk geen dieet – is dat je niets hoeft af te wegen. Je eet wanneer je honger hebt, als je maar de juiste dingen eet.

'Bloedwaarden'

Bij de eerste meting van mijn bloedwaarden had ik leververvetting, na ruim vier maanden koolhydraatarm eten was die helemaal weg! Ook mijn bloedsuikerspiegel, cholesterol en andere belangrijke waarden zijn keurig. Voor mij het beste bewijs dat het werkt.

Ik ben nu veertien kilo afgevallen, dat had wat meer mogen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat afvallen sneller zal gaan als de zwembaden weer opengaan en ik weer drie keer per week mijn baantjes kan trekken. Tot die tijd wandel ik wat langer met de hond en ik heb een nieuwe fiets gekocht, zodat ik minder vaak de auto pak.

Het is een lang traject, ik ben er nog niet. Maar het bewust bezig zijn met eten, de prettige begeleiding en de goede resultaten, geven mij weer positieve energie.

Hans van Kuijk: "Gezond eten gaat over het voeden van je lijf met voldoende bouwstenen en voedende stoffen (nutriënten), niet over het simpelweg verminderen van calorieën. De basis daarvoor is "Real Food" dat wil zeggen niet-industrieel bewerkte voeding, met daarin volop variatie aan groenten, aangevuld met voldoende en goede eiwitten".

Hippocrates: "Laat voedsel uw medicijn zijn".