Naar het overzicht

Dankzij een koolhydraatarme levensstijl gaat Sandra weer pijnloos door het leven

Een bloeding in haar lever door een afwijking en ondraaglijke én onverklaarbare buikpijn. De 29-jarige Sandra Lenders onderging twee embolisaties om de afwijking te laten krimpen. De buikpijn hield aan. “Artsen wisten niet meer waar mijn pijn vandaan kwam. Alles werd onderzocht: van mijn ruggenwervel tot mijn zenuwen. Totdat een arts mij aanraadde eens met een sportarts te praten”, vertelt Sandra. Ze ging zelf op onderzoek en kwam uit bij het Centrum van Leefstijlgeneeskunde van het St. Anna Ziekenhuis en TopSupport.

Op gesprek bij Hans van Kuijk

Bij het eerste telefoongesprek met TopSupport voelde Sandra zich direct begrepen. Tijdens het gesprek met dokter Hans van Kuijk werd er gezocht naar tekens voor de oorzaak van haar pijn. Hij stelde vragen over haar gewicht en eetgewoontes.

“Vroeger at ik bijvoorbeeld altijd hetzelfde als mijn zus terwijl zij een stuk smaller bleef. Van diezelfde ‘gezonde’ eetgewoontes kwam ik juist aan. Ter oefening trok Hans aan de huid op mijn hand, dat deed pijn en ging erg moeizaam. Allemaal tekens voor hem dat mijn lichaam anders reageerde dan zou moeten.”

Hoopvol ging Sandra na het gesprek naar huis. “Ik hoopte heel erg dat er iets uit het bloedonderzoek kwam.” Hans vroeg daarnaast alle scans op van Sandra’s eerdere ziekenhuisbezoeken en wist na een paar weken wat hij voor haar kon betekenen. Ze bleek insulineresistentie en een leververvetting te hebben. Alle koolhydraten en suikers die Sandra binnenkrijgt, slaat haar lichaam op.

“Vóór het traject bij het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde had ik dagelijks acht paracetamols en drie ibuprofen nodig om de dag door te komen.”

Koolhydraatarm gaan eten 

De oplossing klinkt bijna te simpel: koolhydraatarm eten. “Nu, ruim een half jaar verder, is het de normaalste zaak van de wereld”, vertelt Sandra. “In het begin was ik heel wantrouwend. Ik beschermde mezelf om geen al te hoge verwachtingen te hebben.” De sceptische Sandra werd het tegendeel bewezen. Na drie maanden verloor ze niet alleen ruim tien kilo, maar was de buikpijn ook nog eens een stuk verminderd.

Na vier maanden was Sandra overtuigd en enigszins verwonderd. “Het waren echt de koolhydraten. In november besefte ik opeens dat ik nergens meer last van had. Bukken, tillen en draaien: het ging allemaal pijnloos.”

Nieuwe levensstijl door koolhydraatarm eten

Hoe simpel koolhydraatarm eten misschien klinkt, het tegendeel is waar. Sandra moest er veel voor laten. Maar allemaal voor een goed doel: om van de pijn af te komen. “Van Hans leerde ik veel puurder eten. Pasta, rijst, brood en aardappelen legde ik naast me neer. Daar tegenover moest ik juist meer gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgen.”

Focus op voeding

Het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde focust zich op ieder aspect van iemands leven: voeding, beweging en mentale gezondheid. Bij Sandra lag de voornaamste focus op voeding door de pijn die ze in haar buik had.
“Ik ging zelf op onderzoek uit wat het beste bij mij zou passen op het gebied van koolhydraatarm eten.”

Volhouden

Pijnloos en twintig kilo lichter gaat Sandra nu gelukkig door het leven. “Ik heb de motivatie gevonden om gezond te blijven, omdat ik ook weet dat daardoor de pijn weg is. En ik wil weer leuke dingen doen, zonder dat ik me door de pijn zorgen maak of het wel lukt. Ik leef niet meer van bank naar bed, maar haal weer alles uit mijn dag.”

 

Ga een gesprek aan met een van onze specialisten van het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde om te achterhalen of we kunnen helpen.