St. Anna Logo

De knie is een heel beweeglijk gewricht. Door een verkeerde beweging, overbelasting of ouderdom kunnen knieklachten ontstaan. Zoals kniepijn, vocht in de knie (dikke knie) of een stijve knie.

Oorzaken knieklachten

Knieklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo ontstaan de klachten vaak tijdens het sporten. Maar ook door een verkeerde beweging thuis kan kniepijn ontstaan. Knieklachten kunnen ook geleidelijk komen. Bent u niet gevallen of heeft u alleen af en toe pijn? Dan kan overbelasting of slijtage de oorzaak zijn.

Het blijkt vaak moeilijk om zelf de oorzaak van de knieklachten te achterhalen. Soms is onderzoek nodig om vast te stellen wat er in uw knie aan de hand is. We zetten een aantal oorzaken van knieklachten voor u op een rijtje.

Gekneusde knie

Door stoten, vallen of een ongelukkige beweging kunt u een gekneusde knie oplopen. De spieren of banden in uw knie zijn verrekt, maar in uw knie is niets kapot. Uw knie kan wel flink blauw worden. Ook heeft u vaak nog een tijdje een pijnlijke, dikke knie.

Overbelaste knie

Soms ontstaan blessures langzaam en worden de klachten steeds erger. Dan komt de blessure bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde opbouw van de training of door verkeerd trainingsmateriaal zoals schoenen. Zo kunt u bijvoorbeeld pas na langere tijd last van uw knie krijgen na het hardlopen. Lees meer over een overbelaste knie en een knieblessure.

Knieslijtage (artrose in de knie)

Heeft u regelmatig last van kniepijn of een stijf gevoel in uw knie als u opstaat? En wordt deze pijn snel minder als u weer even beweegt? Deze klachten kunnen komen door een versleten knie of artrose in uw knie. Uw knie voelt vaak stijf, pijnlijk en warm aan. Die pijn wisselt wel: u heeft goede en slechte momenten. Als u uw knie zwaar belast, bijvoorbeeld door lang lopen, zal de kniepijn toenemen. Vaak trekt dit weg als u weer rust neemt. Lees meer over knieartrose (slijtage aan de knie).

Slijmbeursontsteking in de knie

Een slijmbeursontsteking in uw knie kan door overbelasting komen. Vaak heeft u op de plek van de slijmbeurs een rode, warm aanvoelende plek op uw knie. En uw knie doet pijn bij beweging. Dit komt door een ontstoken en gezwollen slijmbeurs. Lees meer over een slijmbeursontsteking.

Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis worden uw knieklachten veroorzaakt door ontstekingen in uw kniegewricht. U heeft afwisselende periodes last van een pijnlijke, stijve en dikke knie. Daarnaast kan uw knie warm aanvoelen en heeft u vaak ook reumaknobbeltjes op uw huid. Ook bent u vaak moe. Lees meer over reumatoïde artritis.

Gescheurd kraakbeen

In het kraakbeen van uw knie kunnen scheurtjes ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk of overbelasting. Deze scheuren geven veel pijn en stukjes kraakbeen kunnen loslaten. U heeft hierbij vaak last van kniepijn en een dikke knie. Uw knie voelt instabiel en soms voelt het alsof uw knie op slot zit. Lees meer over gescheurd kraakbeen.

Acute knieblessure aan meniscus of kruisband

Door een verkeerde beweging, sprong, misstap, of val kunt u plotseling (acuut) uw knie bezeren. Dat is een acute knieblessure. Verdraaid u bijvoorbeeld uw knie, dan krijgt u vaak ook direct klachten. Zoals pijn aan de onderkant van de knieschijf. Of u hoort iets knappen tijdens de beweging. Knieblessures zijn bijvoorbeeld een gescheurde kruisband, meniscusklachten of een springersknie. Lees hier meer over op de pagina acute knieblessures.

Botbreuk in de knie

Als u hard op uw knie valt, of als een hard voorwerp uw knie raakt, kan uw knieschijf breken. U voelt dan een heftige pijn in uw knie en u krijgt een dikke knie. U kunt de knie niet zelf strekken. Lees meer over een gebroken knie.

Wat doen bij knieklachten?

Afhankelijk van de klachten kunt u zelf al iets aan de kniepijn doen. Heeft u af en toe pijn in uw knie? Dan kan artrose (slijtage) een oorzaak zijn. Bij artrose is het belangrijk dat u blijft bewegen, maar niet te lang achter elkaar. Heeft u overgewicht? Dan kunt u uw knie ook ontlasten door af te vallen.

Bij kniepijn die opkomt als u (intensief) beweegt kan rust houden met uw knie helpen. Het is verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken als dit niet of onvoldoende helpt. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of sportarts van Anna TopSupport. Onze artsen zijn echte specialisten in knieklachten.

Bij kniepijn of een dikke knie door een verkeerde beweging is direct koelen het beste. Koelen kan helpen tegen de pijn. Als uw knie niet heel erg pijnlijk is, kunt u proberen normaal te blijven bewegen. Bij veel pijn is het verstandig om rust te houden. Bij knieklachten is goed herstellen belangrijk. Vaak is het lastig om zelf in te schatten wat wel en niet goed is. Een (sport)fysiotherapeut of sportarts kan u adviseren en begeleiden.

Wanneer naar de huisarts of Anna TopSupport?

Bij lichte klachten als overbelasting kunt naar een fysiotherapeut. Nemen de klachten toe dan is een onderzoek bij een specialist een goed idee. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig. Bij een acute blessure kan uw huisarts u doorverwijzen naar een orthopeed of een sportarts van Anna TopSupport. Bij Anna TopSupport werken (sport)fysiotherapeuten, sportartsen en orthopedisch chirurgen en radiologen van het Anna Ziekenhuis nauw samen. Heeft u vaak en lang erge pijn aan uw knie? Dan kan de huisarts u doorverwijzen naar de orthopeed. Dit zou op artroseklachten kunnen wijzen.

Anna TopSupport inloopspreekuur sportblessures

Heeft u acute knieklachten na het sporten? Dan kunt u iedere maandag terecht op het gratis sportblessure inloopspreekuur.

Sneltraject Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport bij acute knieklachten

Het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport bieden een behandeltraject aan voor mensen met acute knieklachten. Het sneltraject is speciaal voor mensen tussen de 18 en 45 jaar met acute knieklachten. Al binnen een week kunt u hiervoor terecht bij het Anna Ziekenhuis op de polikliniek Orthopedie locatie Eindhoven. Tijdens uw eerste afspraak krijgt u alle onderzoeken, een diagnose én een behandelplan. Zo weet u snel of een operatie nodig is of niet. U beslist samen met uw specialist welke behandeling mogelijk is.

Knieklachten behandelen bij Anna TopSupport en Anna Ziekenhuis 

Welke behandeling u ook kiest, bij Anna TopSupport en het Anna Ziekenhuis bent u in goede handen. Het Anna Ziekenhuis en (top)sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben een jarenlange samenwerking met voetbalclub PSV en andere topsportorganisaties. Mede door deze samenwerkingen horen wij op het gebied van kniebanden bij de top van Nederland.

Veelgestelde vragen

Kan ik fietsen met vocht in de knie?

Wilt u fietsen, maar heeft u een dikke knie door vocht in de knie? Dan is het eerst belangrijk om de oorzaak van het vocht te achterhalen. Als uw kniegewricht beschadigd is, is fietsen niet verstandig. Wacht daarom een aantal dagen af tot uw knie weer dunner wordt. Daarna kunt u proberen of fietsen weer lukt.

Ik heb een overbelaste knie, hoelang moet ik rusten?

Bij overbelasting is het belangrijk om voldoende rust te houden. Dus ook niet sporten. Hoe lang het herstel duurt, hangt af van de oorzaak en hoe goed u rust kunt houden. Het herstel heeft bij de een meer tijd nodig dan de ander. Als uw knie dik is, kan een huisarts uw knie moeilijk onderzoeken. Heeft u een dikke knie? Houd dan ongeveer 2 tot 5 dagen rust. Als u last heeft van artrose kan dit wel 7 tot 10 dagen zijn. Heeft u daarna nog klachten? Ga dan naar de huisarts.

Heeft de knie intapen zin bij knieklachten of pijn na bewegen?

Het intapen van uw knie kan helpen bij het verminderen van knieklachten. De knietape zorgt voor een stabiel gevoel. Laat u hierover altijd informeren door een fysiotherapeut.

Waarom kiezen voor Knieklachten of kniepijn na beweging?

  • Snelle toegang
  • Sportblessurespreekuur zonder afspraak en verwijzing
  • Alle specialisten en faciliteiten op 1 locatie