St. Anna Logo

Symptomen bij knieblessure

De knie is een heel beweeglijk gewricht. Door sporten of bewegingen in uw dagelijks leven kunnen verschillende problemen ontstaan. Deze knieklachten noemen we ook wel een knieblessure. Door een knieblessure kan bewegen en sporten pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. Veelvoorkomende symptomen van een knieblessure zijn kniepijn, vocht in de knie (dikke knie) of ‘door de knie zakken’.

Hoe ontstaat een knieblessure

Sporten is gezond. Uw conditie en de doorbloeding van uw lichaam worden beter en uw botten, pezen en spieren worden steviger. Helaas kunnen door sporten ook blessures ontstaan. Pezen kunnen bijvoorbeeld geïrriteerd en ontstoken raken. Banden kunnen oprekken en spieren kunnen scheuren. Botten kunnen breken en gewrichten verdraaien.

Acute knieblessure 

Een knieblessure kan plotseling (acuut) ontstaan. Door een verkeerde beweging, een misstap, een sprong of een val. Heeft u bijvoorbeeld uw knie verdraaid, dan ontstaan de klachten vaak ook direct.

Overbelaste knie

Sportblessures kunnen ook langzaam ontstaan en steeds erger worden. Dan ontstaat een blessure door bijvoorbeeld overbelasting, een verkeerde trainingsopbouw of verkeerd trainingsmateriaal zoals schoenen. Zo kunt u bijvoorbeeld pas na langere tijd last krijgen van kniepijn na hardlopen.

Verschillende knieblessures

Heeft u door sporten of een verkeerde beweging pijn in de knie of een dikke knie? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Een overzicht van mogelijke blessures:

Gescheurde kruisband

Een kruisbandblessure ontstaat vaak bij sporten als voetbal, skiën, handbal of basketbal. Uw knie draait terwijl hij wordt belast en uw voet nog op de grond staat. U hoort of voelt dan vaak iets knappen in de knie. Een gescheurde kruisband is vaak het gevolg. Lees meer over een gescheurde kruisband.

Gescheurde meniscus 

Vaak zien we een combinatie van schade aan de kruisband en aan de meniscus. Bijvoorbeeld na een sliding op het veld. Als u de knie draait van het been waarop u staat, terwijl uw voet niet draait, kunnen dit soort klachten ontstaan. Zoals een scheurtje in de meniscus. Vaak hoort of voelt u iets knappen. Ook kan de knie ‘op slot’ schieten. Dan lukt strekken of buigen niet meer. Bij meniscusklachten krijgt u vaak binnen 1 uur een dikke knie door vocht in de knie. Lees meer over klachten van de meniscus.

Jumpers knee (springersknie)

Een jumpers knee (springersknie) ontstaat door overbelasting van uw knie. Of eigenlijk, van de kniepees. Zoals de naam al zegt, ontstaat een jumpers knee vaak bij sporten waarbij veel wordt gesprongen. Zoals basketbal, volleybal en atletiek. U heeft dan pijn aan de onderkant van de knieschijf. Lees meer over een jumpers knee (springersknie).

Slijmbeursontsteking in de knie

Door overbelasting kan een slijmbeursontsteking in uw knie ontstaan. Uw slijmbeurs zwelt op en is pijnlijk. Vaak heeft u op de plek van de slijmbeurs een rode, warm aanvoelende plek op uw knie. En uw knie doet pijn bij beweging. Lees meer over een slijmbeursontsteking.

Gescheurd kraakbeen 

Door een ongeluk of overbelasting kunnen scheuren ontstaan in het kraakbeen van uw knie. Deze scheuren veroorzaken veel pijn. Ook kunnen stukjes kraakbeen loslaten. U heeft vaak kniepijn en een dikke knie. Het voelt alsof uw knie instabiel is. Soms voelt het alsof uw knie op slot zit. Lees meer over gescheurd kraakbeen.

Wat doen bij een knieblessure? 

Heeft u door een verkeerde beweging pijn of een dikke knie? Dan kunt u het beste direct koelen. Koelen kan helpen tegen de zwelling en de pijn. Als uw knie niet heel erg pijnlijk is, kunt u proberen normaal te blijven bewegen. Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om rust te houden. Na 2 tot 5 dagen is uw knie meestal minder dik. Goed herstellen is belangrijk bij een knieblessure. Vaak is het lastig om zelf in te schatten wat wel en niet goed is. Een (sport)fysiotherapeut of sportarts kan u adviseren en begeleiden. TopSupport heeft een speciaal sportblessure inloopspreekuur. Ook voor kinderen.

Heeft u vooral kniepijn als u (intensief) beweegt? Rust houden met uw knie kan dan helpen. Helpt dit niet, of onvoldoende? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een sportarts van TopSupport. Onze artsen zijn echte specialisten in sportblessures. 

 

IMG_3460.jpg

Perry en Tom vonden steun bij TopSupport en bij elkaar

“Gewoon pech... dat het zo simpel fout kan gaan.”

Lees verder

Wanneer naar de huisarts of TopSupport?

De juiste zorg bij een knieblessure is erg belangrijk. Blijft uw knie dik en pijnlijk of blijft u last houden bij (intensief) bewegen? Dan kunt u uw klachten laten onderzoeken en behandelen. Dit hoeft niet altijd via de huisarts. Soms is de ervaring van een sportarts handig. Bij TopSupport kunnen we goed onderzoeken hoe uw blessure is ontstaan. Met een speciaal programma op maat helpen we u om zo snel als mogelijk weer lekker te sporten of pijnvrij te bewegen. Of u nu een topsporter of recreatieve sporter bent.

Zonder afspraak naar inloopspreekuur TopSupport 

TopSupport heeft een inloopspreekuur voor sportblessures. Hier kunt u met een knieblessure ook zonder afspraak en verwijzing terecht. Dan kijken we wat er aan de hand is en wat het advies is voor verder onderzoek of behandeling. Dit spreekuur is elke week op maandag. 

Altijd snelle toegang voor een afspraak

Ook voor een afspraak op het reguliere spreekuur met de sportarts kunt u snel terecht. Heeft u een verwijzing voor dit spreekuur dan kan dat al binnen 24 uur.

Medisch consult sportarts

Heeft u een blessure na het bewegen of sporten? Dan kunt u ook een afspraak maken bij de sportarts van TopSupport. De sportarts begeleidt mensen met alle soorten blessures en pijnklachten bij het bewegen. Een bezoek aan de sportarts is zeker aan te raden bij hardnekkige blessures waarbij rust en fysiotherapie niet helpen. Lees meer over de sportarts.

Alle zorg voor knieblessures op 1 locatie

Bij TopSupport werken sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten, sportartsen en orthopeden van het St. Anna Ziekenhuis samen op 1 locatie. Op deze locatie is het ook mogelijk om röntgenfoto’s en een MRI-scan te maken. U kunt hier dus terecht voor onderzoek, een behandeling en begeleiding bij een knieblessure.

Behandeling van knieblessures bij TopSupport

Bij TopSupport kunt u met alle knieblessures terecht voor een snelle diagnose, goede behandeling en begeleiding op maat. Bij TopSupport is de zorg zo ingericht, dat u zo snel als mogelijk weer verantwoord kunt sporten. En we helpen u de kans op nieuwe blessures zo klein mogelijk te maken. Het St. Anna Ziekenhuis en TopSupport van de St. Anna Zorggroep werken al jarenlang nauw samen met voetbalclub PSV en andere topsportorganisaties. Daardoor lopen we voorop in onderzoek en behandeling van onder andere meniscusklachten. St. Anna en (top)sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Veelgestelde vragen

Hoelang moet ik rust houden bij een overbelaste knie?

Hoelang u rust moet houden bij een overbelaste knie hangt af van uw klachten. U kunt rust houden tot uw knie niet meer dik of pijnlijk is. Daarna kunt u rustig uw (sport)activiteiten weer opbouwen.

Kan ik een gekneusde knie zwachtelen?

U kunt bij een gekneusde knie of verrekte knie inzwachtelen. Dit heeft voor- en nadelen. Een knieverband geeft u een stevig gevoel en het kan helpen tegen de pijn. Maar het is niet bewezen dat uw knie sneller herstelt. Een ander nadeel is dat u onder het verband erg kunt zweten.

Wat doet een sportarts?

Een sportarts is gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en kijkt daarbij naar belasting en belastbaarheid van uw lichaam. Iedereen met (sport)blessures kan terecht bij een sportarts. Samen kijkt u hoe u verantwoord kunt (blijven) bewegen.

  • Snelle toegang
  • Sportblessurespreekuur zonder afspraak en verwijzing
  • Alle specialisten en faciliteiten op 1 locatie