Een knie heeft vier banden die ervoor zorgen dat een knie stabiel is. De voorste kruisband is daar één van. Deze zorgt ervoor dat het scheenbeen niet voorbij het dijbeen kan schuiven. En dat het scheenbeen niet te ver van het dijbeen weg kan draaien.
Deze voorste kruisband kan beschadigen
Bijvoorbeeld tijdens het sporten. Deze blessure komt het meeste voor bij voetballers, handballers, hockeyers, korfballers, basketballers en skiërs. De kruisband kan scheuren doordat uw onderbeen te ver naar buiten draait. Of doordat uw onderbeen hard naar voren wordt gedrukt. De kruisband kan ook scheuren doordat u uw knie overstrekt.
Als uw voorste kruisband scheurt, hoort u vaak iets knappen
U krijgt pijn en in een paar uur tijd een dikke knie. Ook kan uw knie blauw worden door een bloeding in de knie. U kunt vaak niet meer stevig op uw been staan. Soms zakt u er zelfs doorheen.
Koelen helpt tegen pijn in de knie
Als uw knie niet te pijnlijk is, mag u proberen normaal te blijven bewegen. Heeft u veel pijn en een dikke knie? Dan is de kans groot dat er vocht in de knie zit. Houd dan een paar dagen rust. Om de pijn te verzachten, kunt u pijnstillers nemen. Bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen.
Blijft u kniepijn of een dikke knie houden?
Dan raden wij u aan om een afspraak te maken bij uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopeed in het Anna Ziekenhuis.
U komt dan terecht op de polikliniek orthopedie in Eindhoven
De eerste afspraak is een combinatieafspraak. Dat betekent dat u op 1 dag verschillende afspraken heeft. Dat scheelt u tijd en onzekerheid. Tijdens de combinatieafspraak:
- Krijgt u eerst een MRI-scan
- Daarna heeft u een afspraak bij de orthopeed
- De orthopeed doet verschillende testen met uw knie
- Daarna bespreekt de orthopeed met u de resultaten van de MRI-scan met u. Als de uitslag bekend is, bespreekt u samen welke behandelingen mogelijk zijn. En wat het beste bij u past. Dit kan bijvoorbeeld een kruisbandoperatie zijn.
Een operatie is niet altijd nodig
Bijvoorbeeld als u niet veel sport. U kunt dan met fysiotherapie leren om weer gewoon te bewegen met een gescheurde voorste kruisband.
Het Anna Ziekenhuis hoort voor kniebanden bij de top van Nederland
Dit komt doordat we al lang samenwerken met (top)sportorganisaties, zoals voetbalclub PSV. En door onze jarenlange ervaring. Dus welke behandeling u ook kiest, in het Anna Ziekenhuis bent u in goede handen.
Revalidatie na gescheurde voorste kruisband of na voorste-kruisbandoperatie
U kiest zelf bij welke fysiotherapeut u wilt revalideren na een kruisbandoperatie. U kunt kiezen voor de sportfysiotherapeuten van Anna TopSupport in Eindhoven of Geldrop. Zij werken nauw samen met de orthopeden in het Anna Ziekenhuis. Het doel van de revalidatie is om u op uw oude sportniveau terug te laten komen. Of u nu topsporter bent of dit recreatief doet. Dit doen we met een revalidatieprogramma op maat. Ook kunt u revalideren bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Bekijk de pagina over leefregels en revalidatie na een voorste-kruisbandoperatie.
9 maanden of langer revalideren is het beste
Dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek. Het is belangrijk om na 9 maanden te laten onderzoeken of u met uw knie weer kunt gaan sporten en wedstrijden kunt spelen. Dit kan door verschillende testen te doen, zoals krachttesten en sprongtesten. Als u wacht met sporten tot u die testen haalt, is de kans op nieuwe blessures kleiner. We noemen dit de 9-maanden meting.
U krijgt een uitnodiging voor de 9-maanden meting
Deze uitnodiging krijgt u vanuit het ziekenhuis, omdat de meting bij uw operatie hoort. De 9-maanden meting is bij Anna TopSupport in Eindhoven. Daar staan alle apparaten om deze testen te kunnen doen. Wij adviseren u om vóór deze meting nog niet deel te nemen aan sportwedstrijden.
Bekijk de pagina over de 9-maanden meting.

Luca over zijn gescheurde kruisband
"Als ik goed mijn best deed in de revalidatie en hard trainde zou ik weer kunnen voetballen.”

De ervaring van Floortje
"Ik kon snel terecht, de lijntjes met de fysio zijn kort en het geeft een fijn gevoel dat ze heel goed met je meedenken als topsporter."

Perry en Tom vonden steun bij Anna TopSupport en bij elkaar
“De operatie, de behandeling; het is allemaal goed verlopen”

Lisa scheurde haar kruisband. Zou ze ooit weer kunnen sporten?
"Ik durf er weer op te hopen om nog een keer kampioen te worden met mijn team.”