St. Anna Logo

Symptomen bij een gescheurde kruisband 

In uw knie zitten 4 banden. Een binnenste en een buitenste knieband en een voorste en achterste kruisband. Deze banden kunnen beschadigen. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. De meest voorkomende blessure aan een kruisband is dat de voorste kruisband is afgescheurd, ingescheurd of uitgerekt.

Als uw voorste kruisband scheurt, hoort u vaak iets knappen. U krijgt pijn en in een paar uur tijd een dikke knie. Ook kan uw knie blauw worden door een bloeding in de knie. U kunt vaak niet meer stevig op uw been staan. Soms zakt u er zelfs doorheen.

Hoe kan een voorste kruisband scheuren? 

Het scheuren van de voorste kruisband gebeurt vaak tijdens het sporten. Bij skiën, voetballen of volleyballen komt deze blessure vaak voor. Uw onderbeen draait te ver naar buiten, wordt hard naar voren gedrukt, of u overstrekt uw knie.

Wat kan ik doen bij een gescheurde voorste kruisband? 

Als u letsel aan uw knie of een knieblessure oploopt, kunt u uw knie koelen. Koelen helpt tegen vocht in de knie. Als uw knie niet zo pijnlijk of dik is, mag u proberen normaal te blijven bewegen. Heeft u veel pijn en een dikke knie? Dan zit er waarschijnlijk vocht in de knie. Houd dan een paar dagen rust.

 

_08 luca van den beuken asten 061119.jpg

Luca over zijn gescheurde kruisband

"Als ik goed mijn best deed in de revalidatie en hard trainde zou ik weer kunnen voetballen.”

Lees verder
Floortje Arntz en Thea Sybesma.jpg

De ervaring van Floortje

"Ik kon snel terecht, de lijntjes met de fysio zijn kort en het geeft een fijn gevoel dat ze heel goed met je meedenken als topsporter."

Lees verder
IMG_3460.jpg

Perry en Tom vonden steun bij TopSupport en bij elkaar

“De operatie, de behandeling; het is allemaal goed verlopen”

Lees verder
Anna Sport 9

Lisa scheurde haar kruisband. Zou ze ooit weer kunnen sporten?

"Ik durf er weer op te hopen om nog een keer kampioen te worden met mijn team.”

Lees verder

Wanneer naar de dokter?

Blijft u kniepijn en een dikke knie houden? Dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopeed in het Anna Ziekenhuis voor onderzoek en een behandeling van uw kruisband. Dit kan een kruisbandoperatie zijn. Zo krijgt u bijvoorbeeld een MRI-scan om de binnenkant van uw knie te bekijken. Bent u tussen de 16 en 45 jaar? Dan kunt u met een gescheurde voorste kruisband in het Anna Ziekenhuis zelfs kiezen voor ons speciale sneltraject voorste kruisband.

Sneltraject bij gescheurde voorste kruisband 

Na de verwijzing door uw huisarts heeft u een combinatieafspraak op de polikliniek orthopedie in Eindhoven. U heeft meerdere afspraken op 1 dag. Dat scheelt u tijd en onzekerheid. U krijgt eerst een MRI-scan. Daarna heeft u een afspraak bij de orthopeed of sportarts. De specialist bespreekt met u de resultaten van de MRI en doet verschillende onderzoeken. Als de diagnose bekend is, bespreekt de orthopeed met u welke behandelingen mogelijk zijn. En wat het beste bij u past. Wilt u liever naar onze locatie in Geldrop? Dat kan. Alleen is daar geen combinatieafspraak mogelijk.

Welke behandeling u ook kiest, in het Anna Ziekenhuis bent u in goede handen. Het Anna Ziekenhuis en (top)sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben een jarenlange samenwerking met voetbalclub PSV en andere topsportorganisaties. Mede door deze samenwerkingen horen wij op het gebied van kniebanden bij de top van Nederland.

Wel of geen operatie bij een gescheurde voorste kruisband

Een operatie is niet altijd nodig als u geen actief leven leidt. Bijvoorbeeld als u niet intensief sport. U kunt dan met fysiotherapie leren om weer gewoon te functioneren met een gescheurde voorste kruisband.

Gescheurde voorste kruisband opereren 

Als u jong bent en/of een actief leven leidt, dan raden wij bij een operatie bij een gescheurde kruisband aan. De orthopedisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in de Semitendinosus Gracilis techniek. Uitgebreide informatie over deze operatietechnieken vindt u in de Patient Journey app

Revalidatie na kruisbandoperatie

Bij de sportfysiotherapeuten van Anna TopSupport kunt u na een kruisbandoperatie (intensief) revalideren. Of u nu topsporter bent of recreatief sport, het doel is om u op uw oude sportniveau terug te laten komen. Dit doen we met een revalidatieprogramma op maat. Ook kunt u revalideren bij een fyisotherapeut bij u in de buurt. Lees hier meer over leefregels en revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie (VKB-reconstructie).

9-maanden meting

9 maanden na uw operatie krijgt u een meting aangeboden. Tijdens deze uitgebreide meting onderzoeken we of uw knie na revalidatie weer klaar is om volledig te gaan sporten en wedstrijden te spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de revalidatie na een VKB-reconstructie minimaal 9 maanden zou moeten duren. Om het risico op nieuwe blessures te verkleinen, blijkt dat het belangrijk is om te voldoen aan verschillende testcriteria (o.a. kracht- en sprongtesten). Omdat niet elke fysiotherapeut deze testmogelijkheden heeft, plannen wij deze 9-maanden meting voor u in. Deze meting vindt plaats bij Anna TopSupport in Eindhoven, waar alle apparatuur om te testen aanwezig is. Wij adviseren u om vóór deze meting nog niet deel te nemen aan sportwedstrijden.

Lees hier meer over de 9-maanden meting.

Veelgestelde vragen

Wat doet een voorste kruisband?

In uw knie komen 2 botten samen: het scheenbeen en het dijbeen. In uw knie zitten 4 banden die ervoor zorgen dat uw knie stabiel is. De voorste kruisband zit centraal in de knie en zorgt ervoor dat uw scheenbeen niet voorbij uw dijbeen kan schuiven. Ook zorgt de voorste kruisband ervoor dat uw scheenbeen niet te ver kan draaien ten opzichte van uw dijbeen.

Kan ik pijnstillers nemen als mijn voorste kruisband gescheurd is?

Heeft u veel pijn? Dan kunt u pijnstillers nemen. Bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen.

Kan ik zonder mijn voorste kruisband?

U kunt gewoon bewegen zonder een voorste kruisband. Maar u kunt niet meer intensief bewegen. Wilt u weer intensief kunnen bewegen? Dan is een operatie of een behandeling met een brace vaak het advies.

Kun je lopen met gescheurde kruisbanden?

Direct na het scheuren van de kruisband zult u pijn voelen. Ook wordt uw knie meestal dik. Lopen gaat dan moeilijk. Als u niet kiest voor een kruisbandoperatie kunt u met oefeningen en fysiotherapie de spieren in de knie trainen. Uw knie zal wel minder stabiel blijven. Lopen gaat vaak goed, maar sporten die de knie erg belasten, zoals voetbal, kunt u beter vermijden.

Waarom kiezen voor Anna TopSupport?

  • Snelle diagnose
  • Sneltraject bij gescheurde voorste kruisband
  • Begeleiding door sportfysiotherapeuten en sportartsen